mesti ado...

1 ekor ikan tongkol / ikan aya

2 camB remapah kari daging

3 sudu besar cili giling ( ikut pedas)

4 camB cuka

2 CamB gula

Garam secukup rasa

1 cawan air

Timun , Biji sawi dan halia

Rempah tumis kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang

1 cawan minyak

2 camB kaskas


campur dalam kuah acar...

2 labu bawang besar (potong 6)

20 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

4 biji lada merah potong 2


secukup raso...

1. Ikan digoreng dan ditoskan

2. Tumbuk kaskas, bawang merah, halia, bawang putih sehingga lumat

3. Masukkan cili giling dan rempah kari daging dan ketepikan, masukan biji sawi

4. Panaskan minyak masukkan bawang tumis sehingga kekuningan

5. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. masukan rempah tadi (No.3) tumis sehingga garing dan naik bau.

6. Masukkan cuka, air, garam dan gula. Apabila mendidih masukkan ikan dan bawang lada yang telah dibelah.

7. Bila sudah sebati sedia untuk di hidangkan.