Tuesday, July 13, 2010

Asam Pedas Daging/Tetel Melaka

mesti ado...

½ kilo daging
2-3 helai daun limau purut
3 sudu minyak masak
3 cm lengkuas
2 btg serai
2 cawan asam jawa
½ sudu serbuk kari
Garam

raso A...
Ditumis
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah (keluarkan sedikit bwg untuk ditumis)
5 biji halba
1 biji bunga lawang
3 cm halia

raso B...
Ditumbuk

¼ sudu teh jintan manis
¼ sudu teh jintan putih
3 cm belacan
1 cm kunyit hidup/½ sudu serbuk kunyit
5 btg cili

secukup raso...

Bersihkan daging dan rebus sehingga empuk.Panaskan minyak.Cili yg telah dikisar hendaklah dicampur dgn bahan yg telah ditumbuk beserta serbuk kari.Tumis bahan A.Masukkan bahan B dan kacau hingga garing.Masukkan daun limau purut.Masukkan daging beserta air rebusannya sekali.Setelah mendidih, masukkan lengkuas dan serai.Kemudian masukkan air asam jawa.Setelah mendidih masukkan garam.

0 enaknye rase:

Post a Comment