mesti ado...

1 ekor ayam

2 sudu besar cili boh atau cili giling

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 inci halia

2 sudu besar gula hangus

1 biji limau nipis

2 biji kelapa (ambil 5 gelas santan)

garam secukupnya

secukup raso...

1. Ayam dibersihkan dan diperap dengan gula hangus dan air limau nipis selama satu jam. Kemudian dibakar dalam oven

2. Sementara menunggu ayam masak kira-kira setengah jam, masukkan santan dalam kuali serta bawang merah bawang putih dan halia yang telah ditumbuk / dikisar halus. Kemudian Masukkan cili boh dan garam

3. Bila santan sudah mendidih masukkan ayam yang telah dibakar. Siramkan dengan santan sehingga sebati.

4. Masak sehingga santan menjadi pekat sambil membalik-balikan ayam.

5. Sedia untuk dihidangkan.