mesti ado...

1 ekor ayam bersih dan buang kulitnya

1 CamT serbuk cili

2 CamB jus lemon

garam dan serbuk lada sulah

50 g majerin ( dicairkan)

Bahan perap

3 sudu besar yogurt asli

4 ulas bawang putih

1 CamB kismis

1 keping halia

1 CamT jintan manis

1 CamB ketumbar

2 biji cili kering

pewarna merah

secukup raso...

1. Kelarkan ayam di bahagian paha dan dada ayam.

2. Gaulkan serbuk cili, garam, lada sulah dan perahan lemon. Sapukan pada ayam dan perap bahan ini sekurang-sekurangnya 30 minit.

3. Kisar semua bahan perap kecuali pewarna. Kemudian gaulkan pewarna dengan bahan kisar.

4. Gosokkan bahan perap pada ayam dan lebihkan pada tempat berkelar.

5. Perapkan selama 30 minit. Kemudian bakarlah selama 1jam atau sehingga ayam masak pada suhu 200c.

6. Apabila sudah masak keluarkan dan sapukan bahan perap yang menitik dalam dulang pembakar pada ayam.

7. sedap dimakan panas-panas. selamat menjamu selera…