mesti ado...
2 kilo daging lembu
4 sudu besar rempah baryani
3 sudu besar rempah kari
raso A
kisar...
10 ulas bwg putih
10 ulas bwg merah
50 gm halia muda
raso B
kisar halus...
5 kuntum bunga cengkih
5-6 bunga lawang
5-6 buah pelaga
2 btg kulit kayu manis
raso C
mayang halus...
4 tangkai daun pudina
4 tangkai daun sadri
4 tangkai daun bawang
raso D
3 Sudu besar tomato puree
½ tin susu cair
½ botol madu
Garam secukup rasa
raso E
4 biji bawang besar (hiris dan goreng hingga kuning keemasan)
segenggam gajus (goreng)
seganggam kismis
secukup raso...
1. Potong daging dlm 2 inci.Masuk raso A dan C serta rempah.Perap 1 jam
2. Masuk daging perak dlm periuk dan masukkan air paras daging saja dan rebus hingga empuk
3.Masuk raso B dan D dan biar api perlahan
4.Apabila mesera masuk raso E,biar mereneh kejap.Siap untuk dihidang.
0 enaknye rase:
Post a Comment