Tuesday, July 13, 2010

Baryani Daging

mesti ado...

2 kilo daging lembu
4 sudu besar rempah baryani
3 sudu besar rempah kari

raso A
kisar...


10 ulas bwg putih
10 ulas bwg merah
50 gm halia muda


raso B
kisar halus...


5 kuntum bunga cengkih
5-6 bunga lawang
5-6 buah pelaga
2 btg kulit kayu manis


raso C
mayang halus...


4 tangkai daun pudina
4 tangkai daun sadri
4 tangkai daun bawang

raso D
3 Sudu besar tomato puree
½ tin susu cair
½ botol madu
Garam secukup rasa

raso E
4 biji bawang besar (hiris dan goreng hingga kuning keemasan)
segenggam gajus (goreng)
seganggam kismis


secukup raso...

1. Potong daging dlm 2 inci.Masuk raso A dan C serta rempah.Perap 1 jam
2. Masuk daging perak dlm periuk dan masukkan air paras daging saja dan rebus hingga empuk
3.Masuk raso B dan D dan biar api perlahan
4.Apabila mesera masuk raso E,biar mereneh kejap.Siap untuk dihidang.



0 enaknye rase:

Post a Comment