Tuesday, July 13, 2010

Bebola Daging

mesti ado...

500 gm daging
100 g bawang merah
5 g serbuk lada putih
10 g serbuk lada hitam
20 g daun bawang
500 g serbuk roti
200 g tepung gandum
5 butir telur

sos...

20 gm bawang merah
80 g bawang putih
20 g kunyit hidup
10 g lengkuas
100 g cili kering
80 g kerisik
2 sudu besar minyak
½ cawan santan pekat
1 sudu besar sos cili (telah masak)
1 sudu kecil air asam jawa


secukup raso...
bebola daging

Gaul kesemua bahan-bahan iaitu daging, bawang merah daun bawang, lada putih, lada hitam dan garam.Setelah mesra dan sebati, uli perlahan-perlahan.

Jemput sedikitsebesar bola pingpong dan bulatkan. Panaskan minyak dan sebelum menggoreng, golek-golekkan bebola daging dengan tepung gandum kemudian celup ke dalam telur dan akhir sekalidengan serbuk roti.

Goreng sehingga garing kekuningan. Sebelum menghidang, susun aturkan bebola daging mengikut kreativiti masing-masing dan sertakan sekali sosnya.

sos bebola daging

kisar semua bahan kecuali kerisik. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tersebut hingga naik baunya. Masukkan santan dan cili masak, kacau hingga mesra. Tuangkan kerisik dan sedikit air asam. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.

0 enaknye rase:

Post a Comment