Tuesday, July 13, 2010

Bebola Kambing

mesti ado...

500 gm daging kambing (cincang)
1 labu bawang besar (hiris)
50 gm daun parsli/daun ketumbar
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada sulah
½ sudu kecil serbuk kayu manis
1 cawan tepung kacang kuda
3 biji jus limau nipis
5 cawan air
2 sudu kecil minyak


secukup raso...

Daging, bawang besar, daun parsli, garam, lada sulah dan serbuk kayu manis digaul sebati. Buatkan bebola, kemudian didihkan 3 cawan air. Rebus selama 10 minit kemudian keluarkan. Campurkan tepung kacang kuda, jus limau nipis, air, garam dan minyak (boleh juga campurkan air rebusan bebola). Kacau hingga rata dan masak dengan api sederhana hingga pekat dan masak. Curahkan di atas bebola tadi, hidangkan panas dan taburkan dengan daun ketumbar.

0 enaknye rase:

Post a Comment