mesti ado...
1/2 kilo daging dipotong 15 keping
75 g bawang merah
30 g bawang putih
20 g halia
100 g serbuk ketumbar
25 g jintan manis
25 g jintan putih
200 g cili boh
3 camb kerisik
10 g gula melaka
1 keping asam keping
1 biji santan
garam dan ajinamoto secukup rasa
Gajus untuk hiasan
tumis dulu ye...
1/2 cawan minyak
25 g bawang merah dimayang
25 g bawang putih di mayang
10 g halia dimayang
2 kuntum bunga lawang
4 keping kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
secukup raso...
1. Tumis bahan tumis sehingga wangi
2. Masukkan daging yang telah di perap
3. Masak sehingga air daging kering, masukkan santan, asam keping, gula melaka, garam dan ajinamoto.
4. Masak lagi sehingga kering
5. Hias dengan gajus
0 enaknye rase:
Post a Comment