Sunday, July 11, 2010

Bismak Daging

mesti ado...

1/2 kilo daging dipotong 15 keping

75 g bawang merah

30 g bawang putih

20 g halia

100 g serbuk ketumbar

25 g jintan manis

25 g jintan putih

200 g cili boh

3 camb kerisik

10 g gula melaka

1 keping asam keping

1 biji santan

garam dan ajinamoto secukup rasa

Gajus untuk hiasan

tumis dulu ye...

1/2 cawan minyak

25 g bawang merah dimayang

25 g bawang putih di mayang

10 g halia dimayang

2 kuntum bunga lawang

4 keping kulit kayu manis

6 biji buah pelaga

secukup raso...

1. Tumis bahan tumis sehingga wangi

2. Masukkan daging yang telah di perap

3. Masak sehingga air daging kering, masukkan santan, asam keping, gula melaka, garam dan ajinamoto.

4. Masak lagi sehingga kering

5. Hias dengan gajus

0 enaknye rase:

Post a Comment