Sunday, July 11, 2010

Gulai Darat

mesti ado...

1 Kg daging

1 Biji kelapa

3CamB kerisik

Gula Kerek/ gula melaka

garam

Daun Kesum dan daun Kadok

secukup raso...

2 Ulas Bawang putih

10 ulas bawang merah

15 biji cili kering

1 inci lengkuas

1 inci kunyit @ 1 CamT serbuk kunyit

2 CamB Ketumbar (disanggar sebelum dikisar halus)

Cara-caranya

1. Masukkan daging dan bahan kisar kedalam periuk, gaul sebati daging dan bahan kisar. Masak sehingga daging empuk. (ore kelate kate mati awah)

2. Masukkan gula kerek garam dan perasa secukup rasa. Biarkan beberapa minit atau sehingga gula kerek cair

3. Kemudian Masukkan santan dan kerisik. Kacau lagi..

4. Apabila santan dah masak masukkan daun kesum dan daun kadok (kalau xde pun xpe daun2 ni tp bau dan rasanya jadi lain kerana daun kesum dan daun kadok memberi aroma pada gulai darat ini)

0 enaknye rase:

Post a Comment