Sunday, July 11, 2010

Kari ayam

mesti ado...

1 ekor ayam

1 biji santan

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1/2 inci halia

2 sudu cili boh

1 peket kecil rempah kari daging Babas

rempah tumis (Kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)

Daun kari

1 keping asam keping

1 kiub pati ayam

garam,gula dan ajinamoto

secukup raso...

1. Panaskan minyak masukkan bahan tumis dandaun kari.

2.Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Tumis sampai naik bau dan kekuningan.

3. Masukkan cili boh,rempah kari, asam keping dan sedikit air. tumis rempah sampai naik minyak baru lah dimasukkan ayam. masak sehingga ayam sedikit empuk.

4. Setelah itu masukkan santan, garam gula dan ajinamoto serta

0 enaknye rase:

Post a Comment