Tuesday, July 13, 2010

Beafsteak Peas Dan Daging

mesti ado...

raso A
½ kg daging (batang pinang) hiris sederhana nipis
1 biji telur ayam
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu gula
lada sulah
garam secukup rasa

raso B
minyak masa
bawang merah, bawang putih & halia (tumbuk)
bawang besar (hiris bulat)
cili merah (hiris serong)
1 tin kecil kacang peas hijau
2 biji tomato (belah 4)
2 biji ubi kentang (belah 6)
kicap manis dan sos cili secukup rasa
½ cawan air (lebihkan air sekiranya anda suka ianya berkuah)

secukup raso...

- perap raso A selama 1/2 jam
- selepas itu gorengkan raso A sehingga sederhana masak diangkat dan ditos.
- gorengkan ubi kentang sehingga empuk, diangkat dan ditos.
- tumiskan bawang dan halia yang ditumbuk dalam minyak yang sama (kurangkan minyak kepada anggaran 3 sudu).
- setelah bahan menumis sederhana garing, masukkan kicap dan sos cili secukup rasa dan tambahkan air mengikut banyak kuah yg anda inginkan.
- masukkan raso A dan biarkan ianya mendidih.
- masukkan ubi kentang yg telah digoreng bersama kacang peas (termasuk airnya) biarkan mendidih sekali lagi.
- akhir sekali, masukkan buah tomato, cili hirisan dan bawang besar bersama garam secukup rasa (bahan ini jgn dibiarkan mendidih lama).
- hidangkan panas-panas.

0 enaknye rase:

Post a Comment